Võta kaasa vanaema-vanaisa, et koos kogeda Kuldset sügist Alūksnes!

Ideede teejuht peredele: kus Alūksnes leida värvigammalt rikkalikumaid sügismeeleolusid ja värvikamaid fotohetki.

Alūksne sügismaastikust on ümbritsetud Mõisapark (Muižas parks), mis üllatab parunite sümboolse kohaloluga ja teekonnaga ajamasinas. Hinda ise väikearhitektuuri rikkalikku valikut – Graniitobeliski, Pomona templit, Ümmargust ja Ovaalset purskkaevu, Linnupaviljoni, Aleksandri paviljoni, graniitpinke, sosistavaid laternaid ja Vietinghoffi suguvõsa mausoleumi.

Märka, kuidas sügisvärvid mängivad vikerkaartega purskkaevudes Uue lossi (Jaunā pils) juures või Alūksne järves, kui lähed üle silla Alūksne Linnusesaarele (Pilssala). Seal seisavad uhkelt ja kangekaelselt võimsad 14. sajandi Liivimaa ordulinnuse varemed.

Tempļakalna tänava Jalakäijate sillal (Gājēju tilts) võimendab sügismeeleolu iga tunni esimesel 15 minutil kõlav musikaalne nauding hingele. Õhtutundidel aga rikastab atmosfääri järvelt vastu peegeldudes värviderohke valgusmäng.

Templimägi (Tempļakalns) ja selle park, kui vaadata üle järve Uue lossi või Mõisapargi tempel (Slavas templis), mille 1807. aastal lasi ehitada parun von Vietinghoff. Ronides päris mäetippu, avaneb hingemattev ja maalivääriline vaade! Nagu peopesal on järv, Linnusesaar ja Alūksne Uus loss koos pargiga. Sealsamas kõrval on jalakäijate sillake, mida kutsutakse Päikesesillaks (Saules tilts).

Naudi kuldse sügise täielikku värvipaletti 37,8 meetri kõrgusest Alūksne vaatetornist, mis palub igaüht 153 astmega väljakutsele! Imetle Alūksne järve, Templimäe parki, saari ja linna linnulennult. Vaatetorni avatud 1. novembrini.

Lindude jälgimise paik Templimäe pargis järve ääres – veendu ise, kui palju linnuliike ja millised täpsemalt elavad ning heal meelel külastavad Alūksne järve.

Püüa sügisvaateid ja - hetki laevaga Marienburg või parvega Kaija – võta ette sõit  Alūksne järvel, saa tuttavaks Alūksne linna huvitava ajalooga kaugetest aegadest tänapäevani ja hinda siinset kultuuriloolist rikkust!

Kahe kilomeetri kaugusel Alūksne linnast Mežiniekis asub heakorrastatud üheksa korviga diskgolfi väljak. Värske õhuga energeetiliselt meeldiv koht, kus leida kokkukuuluvustunne ja arendada võistlusvaimu.

Olles külas, saa teada ja tunneta, kuidas Alūksne ajalugu põimub tänapäevaga!

Parun von Vietinghoffi aura ja tema jäetud pärand ei jäta ükskõikseks ühtki külastajat Alūksne Uues lossis – 19. sajandi inglise (Tudori) uusgooti stiili arhitektuurimälestises. Siin vaatavad vastu Alūksne linna ajalugu eri ajastutel, Vietinghoffi suguvõsa elulugu, maalinäitused, vahelduvad ekspositsioonid ja erinäolised temaatilised üritused!

Lapsed on vaimustuses loodumuuseumis Looduse Labürint (Dabas muzejs "Vides labirints"), kuulates linnulaulu ning kogedes maasügaviku ja maailmavete puudutuse tunnet, minnes läbi Looduse labürintide, mille lõpus ootavad ees maailmaimed. Vaata ka Euroopa üht suurimat fluorestseeruvate mineraalide kollektsiooni.

Alūksne kitsarööpmelise raudtee Bānītis jaamas (Alūksnes Bānīša stacija) on multimediaalne ekspositsioon, mis on loodud enam kui saja aasta vanusesse restaureeritud pagasiküüni. Kauged ajad ja tänapäev tuuakse külastaja ette paljude huvitavate jutustuste näol ja spetsiaalselt loodud pakkumistega nii suurtele kui väikestele.

Siis, kui on tutvust tehtud linna iseloomu ja loodusega, nauditud Alūksnele nii iseloomulikke profitroole, ootab ees veel üks looduse ettevalmistatud üllatus – päris Eesti piiri ääres, 25 kilomeetri kaugusel Alūksnest asuv looduslik idüll Vana-Laitsnas (Veclaicene). Maastikukaitseala, mille peamine turismiressurss haarab tõeliselt kaasa oma allesolevate loodusväärtustega – üllatab puutumatute järvede ja jõgedega, kinkude ja küngastega, jalgrattamarsruutide ja maaliliste loodusradadega. Lätimaa üht järsematest linnamägedest – Drusku linnamäge – aitab vallutada äsjarajatud trepp.

Üle puulatvade avanevad hingematvad vaated ja mosaiikmaastikud, sügisesi hiliseid päikeseloojanguid näete avanemas Dēliņkalnsi või Korneti vaatetorni platvormilt.

Lisaks kõigele eelnevale on loodusesõpradele, kes janunevad rahu järele, kes soovivad oma elus restarti, nautida sügisest udu järve horisondil, sõita paadiga, võtta einet või laulda lõkke ääres – neile on viie järve äärde rajatud ja tänavu avatud Puhkemajad (Dabas mājas – loodusmajad). Et puhkus oleks veelgi täisväärtuslikum, pakub sügisene loodus ka lindude vaatlemise, kalastamise, seenelkäigu ja marjakorjamise võimalusi. veclaicene.lv/ee

Enne, kui tuled nautima Alūksne talviseid hangesid, jääpurikaid ja - lilli, veendu oma silmaga, et kahevõistluse ja suusatamiseta, jääaluse kalapüügi ja talviste autorallivõistlusteta on meie juures ka väga ilus, erilise värvipaletiga rikastatud Kuldne sügis!

Pühendame aega tervislikule koosolemisele ja ilusale puhkusele siinsamas – maalilisel Lätimaal! Kohtumiseni Kuldsel sügisel Alūksnes!

www.visitaluksne.lv

KOMMENTAARID

(nimi)


 

huvitav etendus oli

Ettevõttest | Kontaktid | Autoriõigused | Professionaalidele
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.651793sec.