Huvitavad faktid, mida Te Tai kohta võib-olla ei tea

Tai võtab igal aastal vastu umbes 700 000 turisti Põhjamaadest ja 50 000 Balti riikidest. Olete lugenud kindlasti palju naeratuste maast, kaunitest randadest, mida külastada, vaimustavast toidust, kaunist loodusest, sõbralikest inimestest ja see nimekiri jätkub. Arvate, et Teil on Taist täielik ettekujutus olemas. Ent pärast selle artikli läbi lugemist võite üllatunud olla. On mõned huvitavad faktid, mis on turistide jaoks ootamatud. Läheme koos tagasi Tai ajaloo juurde ja saame koos teada.


Red Bulli sünnipaik 

Maailmakuulsa ja populaarse energiajoogi juured asuvad Tais. Selle aluseks oli Krating Daeng, magus ja karboniseerimata energiajook, mis töötati 1970. aastatel välja ettevõttes nimega Chaleo Yoovidha. Jook muutus Tais ja lõpuks kogu Aasias menukaks alates 1976. aastast. Austria ettevõtja, Dietrich Mateschitz, avastas joogi Tais reisil olles. See aitas tal ajavööndivahetuse väsimusest üle saada,1984. aastal sõlmis ta Chaleoga partnerlussuhted. Chaleo andis algse retsepti ja Mastechitz muutis mõnda koostisosa, et jook lääneliku maitsega paremini sobiks. Nii sündiski “Red Bull”. 


Originaalne sriracha kaste

Sriracha on kuum vürtsikas kaste ning seda võib leida enamikes toidupoodides ja Aasia restoranide laudadel. Päritolu ja ajaloo üle vaieldakse. Arvatakse, et selle leiutas Tais Pattaya lähedal Chonburi provintsis Sri Rachas elav naine, kelle nimi oli Thanom Chakkapak. Kuid tema perekond jättis nime patenteerimata. Thaitheparos, üks Tai juhtiv tootja, ostis retsepti perekonnalt ära ja sellest ajast on seda tšillikastet toodetud ja müüdud nimega Sriraja Panich. USAs on sriracha vaste Roosteri kaubamärgi all müüdav Huy Fong’s Tran, sriracha kuningas Ameerikas. Neid on erinevate maitsete ja autoriõigustega. Trani srirachas kasutatakse USA-st pärit värskeid punaseid jalapenosid, Sriraja Panichis aga Põhja- ja Kesk-Taist pärit Cayenne’i pipraid.


Bangkoki nime ajalugu

Välimaalased nimetavad pealinna Bangkokiks. Tai rahva jaoks on see Krung Thep. Bangkoki nime päritolu on ebaselge. Ühe teooria järgi võib see tuleneda nimest Bang Ko. Bang tähendab küla või asulat jõe kaldal ning Ko tähendab saart. Seega viitab nimi linna vesisele maastikule. Teise teooria järgi on nimi lühend sõnast Bang Makok. Makok on oliivitaoline viljapuu ja seda teooriat toetab varasem nimi Wat Arun, piirkonnas asuv ajalooline tempel. Kunagi kutsuti seda Wat Makokiks. Niisiis võib Bangkok tähendada tõlkes “oliiviküla”.


Bangkokki tuntakse Idamaade Veneetsiana

Bangkok prentendeerib Idamaade Veneetsia nimele arvukate jõe kohale vaiadele ehitatud hoonete tõttu ja  kuna see oli koduks kogu linna veeteede võrgustikule. Tänaseks on enamik neist ümber tehtud ja sillutatud, et teha ruumi tänavatele ja majutada kasvavat elanikkonda. Massiivne veeteede võrgustik läbib aga linna endiselt risti-rästi. See võiks anda ettekujutuse põhjusest, miks seda linna Idamaade Veneetsiaks nimetatakse.


Sild üle Kwai jõe “Sild üle Kwai jõe” on 1957. aastal valminud eepiline sõjafilm, mis põhineb Pierre Boulle’i 1052. a. kirjutatud romaani ainetel. Sild asub Kanchanaburi linna lähistel ja on osa Birma-Siiami raudteest ning seda tuntakse ka Surmaraudteena. Selle ajalugu oli õudne. Tai pole kunagi olnud koloniseeritud kuid erinevatel aegadel loomulikult okupeeritud, sealhulgas Jaapani poolt Teise Maailmasõja ajal. Jaapan tungis Taisse (endise nimega Siiamisse) 1941. aasta detsembris ning otsustas ehitada transporditee läbi Siiami Birmasse, et vähendada sõltuvust meretranspordist ja lihtsustada edasist siirdumist Indiasse. Ehituse käigus suri  ligikaudu 13 000 sõjavangi, kes maeti raudtee äärde. Projekti käigus hukkus hinnanguliselt ka umbes 80 000 kuni 100 000 tsiviilisikut, kes olid peamiselt Malayast ja Hollandi Ida-Indiast toodud sunnitöölised või Siiamist (Taist) ja Birmast sunniviisiliselt väeteenistusse võetud inimesed. 


Looduse kingitus muutus kunstiks. Kookose aare

Samut Songkhram on väike Tai provints Tai lahel Bangkokist edelas.

Samut Songkhram on tuntud mitte ainult maaliliste looduslike vaatamisväärsuste poolest, mis on kooskõlas kohalike lihtsa elustiiliga, vaid ka selle poolest, et tegemist on ühe provintsiga Tais, kus on kõige rohkem kookospalme. Tänu sellele õnnistusele teavad kohalikud elanikud rohkesti kookospähkliga seotud rahvatarkusi. Üks näide on nende oskus muuta tavaline kookospähkli koor nikerdatud kõlakastiks ehk resonaatoriks viiulile, Tai keelpillile, mis ühendab endas erakordselt meisterliku harmoonia ja muusikalise akustika. Uurige lisaks ...

KOMMENTAARID

(nimi)


 

huvitav etendus oli

Ettevõttest | Kontaktid | Autoriõigused | Professionaalidele
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.25467801sec.