Baltikumis hakatakse plastika- ja rekonstruktiivkirurgias kasutama tüvirakke

Meditsiinidoktor Jānis Ģīlise plastilise kirurgia kliinik on esimene Baltikumis, kuhu on paigaldatud uusimad seadmed, mis võimaldavad plastika- ja rekonstruktiivkirurgias tüvirakke siirdada. Siirdamiseks kasutatakse loodusliku materjali – patsiendi puhastatud rasvkude, millele on lisatud patsiendi tüvirakud. Maailma juhtivad plastikakirurgid on nimetanud selle skalpellita tehtava operatsiooni teaduse ja kunsti meetodiks. Kuna patsiendile ei tehta sisselõikeid, ei jää nahale pärast operatsiooni arme. Meetodit kasutatakse rindade suurendamiseks, keha rekonstruktiivsetel operatsioonidel, keha kontuurimiseks ja näo ovaalsuse taastamiseks.

2011. aastal hakkas kliinik välja õpetama arste Venemaalt, Valgevenest ja Ukrainast, sest lisaks Baltimaadele on need seadmed ainulaadsed ka lähimates idapoolsetes naaberriikides. Rasvkoe siirdamine sai plastikakirurgias populaarseks juba 1970. aastatel, kuid puhastamata rasvkude ei andnud alati soovitud tulemust. Maailma uuendusmeelseima tehnoloogia, tüvirakkudega rikastatud rasvkoe siirdamise kasutuselevõtt on loogiline samm plastika- ja rekonstruktiivkirurgia arengus. Läti on tänaseks juba omandanud palju kogemusi ja hea maine teiste riikide arstide seas tüvirakkude kasutamises teistes meditsiini valdkondades, näiteks kardioloogias.

„Olen alati uskunud, et Lätis on professionaalsed arstid ja me suudame töötada vastavalt maailma kõrgeimatele standarditele. Edasiminekuks tuleb õppida. Tüvirakkudega rikastatud rasvkoe siirdamiseks kasutatavad uued seadmed annavad meile võimaluse korraldada Lätis esteetilise plastika- ja rekonstruktiivkirurgia uusima meetodi väljaõppeid,” ütleb dr Jānis Ģīlis.

Kuidas saadakse siirdamiseks vajaminevad tüvirakud? Tüvirakud saadakse rasvkudedest, mis imetakse operatsiooni ajal kõhu eesseinast või teistest probleemsetest kohtadest – puusadelt, istmikult või kätelt. Väljaimetud rasvad pannakse seadmesse, mis puhastab need täielikult suurimatest lisaainetest ja eraldab tüvirakud. Need valmistatakse ette koe taastamiseks ning lisatakse väljaimetud ja puhastatud rasvkoele. See ainulaadne biomaterjal siirdatakse ettenähtud kohta näol või kehal, kus tüvirakud hakkavad kude taastama. Naha pealmine kiht omandab terve välimuse, muutub pehmeks ja loomulikuks.

Operatsiooni käigus viiakse läbi kaks olulist manipulatsiooni – rasvaimu ja tüvirakkude siirdamine. Sõltuvalt rasvaimu piirkonna suurusest ja esteetilise või taastava operatsiooni eesmärgist kestab operatsioon kaks kuni neli tundi.

Rohkem infot: Plastilise kirurgia kliinik,

+371 2945 2007 või +371 6784 5208, Ketija Fogele

www.gilis.lv

KOMMENTAARID

(nimi)


 

huvitav etendus oli

Ettevõttest | Kontaktid | Autoriõigused | Professionaalidele
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46894503sec.