KKK – korduma kippuvad küsimused koroonaviiruse mõjudest lennureisidele

Millised lennuühendused Tallinnaga on hetkel lähinädalatel saadaval?


Hetkel lendavad Tallinnase piiratud mahus järgmised lennufirmad:

• Belavia (Minsk)

• Lufthansa (Frankfurt)

• Finnair (Helsingi)


Lennuplaan võib kiirelt muutuda ja seetõttu soovitame värskeima informatsiooni saamiseks jälgida regulaarselt oma lennufirma kodulehte.

Viimane reisiinfo ja reisisoovitused on leitavad välisministeeriumi kodulehel.


Millal taastub tavapärane lennuliiklus?


Regulaarlendude taastamise otsustab iga lennufirma ise ja info on lennufirmati erinev. Eesti riik ei ole eriolukorra tõttu lennuliiklusele piiranguid seadnud. Soovitame värskeima info saamiseks külastada oma lennufirma kodulehte ja jälgida seal avaldatud lennugraafikut. Siiski tuleb arvestada, et seoses eriolukorra pikenemisega võivad lennufirmad lendude taastamist edasi lükata ning planeeritud lennud tühistada.


Millised on minu õigused, kui minu lend on tühistatud?


Kui Teie lend on tühistatud, peab lennufirma pakkuma alternatiivset lennuaega või tagastama makstud piletiraha. Palun võtke oma lennufirma või reisikorraldajaga ühendust, et neile enda edasistest soovidest teada anda. Arvestage, et lennufirmaga ühenduse saamine võib keerulise olukorra tõttu üle kogu maailma olla aeganõudev ja see ei pruugi esimesel võimalusel õnnestuda.

Tallinna Lennujaamas kohapeal pileteid ümber vormistada ei saa, mistõttu palume lennujaama sel põhjusel mitte tulla.

Lennufirmade kontaktid leiad Tallinna Lennujaama kodulehel.


Soovin oma planeeritud lennu aega muuta või tühistada, kuhu peaksin pöörduma?


Palun võtke otse ühendust oma lennufirma või reisikorraldaja. Võimaluse korral proovige lennupiletite muudatused ära teha lennufirmade kodulehel e-keskkonnas, sest lennufirmade kõnekeskuste ootejärjekorrad on hetkel väga pikad. Tallinna Lennujaamas kohapeal pileteid ümber vormistada ei saa, mistõttu palume lennujaama sel põhjusel mitte tulla.


Mul on vaja välismaale minna. Kas ma saan seda teha?


Eesti piirid on avatud, kuid arvesse tuleb võtta ka reegleid sihtriigis. Enne välisriiki minekut tutvuge sihtriigi sisenemistingimustega ning tehke kindlaks, et teid lubatakse riiki. Mitmed riigid on taastanud piirikontrolli ning piiranud välismaalaste saabumist riiki. Kahtluste korral võtke ühendust antud riigi piirivalvega. Kui peate teel sihtkohta läbima veel mõne riigi tutvuge ka selle riigi transiiditingimustega.

Välisministeerium soovitab oma reisivajadust äärmiselt hoolikalt kaaluda ning teele asuda vaid hädavajaduse korral.

Viimast infot ülemaailmsete reisipiirangute kohta saab Rahvusvahelise Lennutranspordi Ühenduse (IATA) kodulehelt.


Soovin naasta Eestisse, kuid väheste lennuühenduste tõttu ei ole see võimalik. Kuidas peaksin edasi käituma?


Kui Te soovite kodumaale naasta, kuid lennu tühistamise ja alternatiivsete marsruutide puudumise tõttu jääte välismaale lõksu, võtke viivitamatult ühendust lähima Eesti saatkonnaga või helistage välisministeeriumi hädaabitelefonil +372 5301 9999 (24h).

Rohkem infot välismaalt koju pöördumise kohta leiate välisministeeriumi kodulehelt.


Kas Eestisse jõudmiseks on võimalik naasta läbi lähiriikide lennujaamade?


Soovitame Teil ühenduste katkemisel kaaluda alternatiivina ka lendamist lähiriikide lennujaamadesse ja seejärel naasmist Eestisse maismaad pidi. Transiidi eesmärgil riiki sisenemise ja riigipiiride ületamise on lubanud enamik Eesti naaberriikidest sh. Eesti riik ise.


NB! Transiitreisid on lubatud vaid tingimusel, et selle eesmärgiks on oma kodumaale naasmine. Transiidi õiguse saamiseks peab reisija suutma välisriiki sisenedes tõestada, et on teel oma kodumaale. Transiidi õiguse saamise aluseks on oma lõppsihtkoha riigi kodakondsus või elamisluba.


Viimane info transiidi võimalikkuse Euroopa riikides on välja toodud Välisministeeriumi reisikaardil.


Millistel tingimustel võib hetkel Eesti riiki siseneda?


Alates 17.03.2020 on Eestis kehtestatud eriolukord millega kaasneb ka piirikontroll. Eestisse võivad hetkel siseneda vaid Eesti kodanikud ja Eesti elamisluba või elamisõigust omavad Eesti elanikud, seal hulgas nn halli passi omanikud. Samuti need välisriigi kodanikud ning need välismaalased, kelle pereliige elab Eestis. Kõik Eestisse tulijad peavad jääma isolatsiooni, st Eestisse saabumisest 14 kalendripäeva jooksul püsima oma elukohas või peatumispaigas.

Eesti riik on lubanud riiki siseneda ka välismaalastel, kes kasutavad Eestit transiitriigina naasmaks oma kodumaale juhul kui neil ei ole COVID-19 haigusnähte. Riigipiiril peab antud eesmärgil reisimist olema valmis tõendama. Transiitreisijatele isolatsiooni jäämise nõue ei kohaldu.

Rohkem infot Politsei ja Piirivalveameti kodulehel.


Milline kontroll toimub piiripunktis Eestisse saabudes?


Piiripunktis tuvastatakse isik, kontrollitakse reisidokumente, inimest küsitletakse sh võimalike haigussümptomite kohta ja annab kinnituse, et on teadlik viiruse tõkestamiseks kehtestatud tingimustest, sh kohustusest püsida 14 päeva kodus.


Kust leiab rohkem infot Eestis kehtestatud eriolukorra kohta?


Rohkem infot leiab Vabariigi Valitsuse kodulehel.


Kuhu ma saan veel pöörduda seoses küsimustega koroonaviiruse kohta?


Tervist puudutavate küsimuste korral helistage perearsti nõuandetelefonile 1220 või +372 634 6630 (saab helistada ka välismaalt).

Kriisiinfotelefonilt 1247 saad käitumisjuhised eriolukorras toimetulekuks ja koroonaviirusega seotud küsimustes (24h, tasuta). Samuti leiab lisainformatsiooni ka Terviseameti kodulehelt.


Kas Tallinna Lennujaamas on ohutu viibida?


Oht nakatuda on loomulikult olemas, aga see ei ole suurem kui kuskil mujal, näiteks kaubanduskeskuses. Täna saame öelda, et meile teadaolevalt ei ole lennujaama territooriumil ühtegi nakatumist aset leidnud.

Reisiterminali puhastatakse varasemast sagedamini, samuti on reisijatele ja töötajatele tehtud kättesaadavaks täiendaval hulgal desinfitseerimisvahendeid.

Reisijate ja töötajate kaitseks on check-in ja lost & found ja infopunkti lettidele paigaldatud ajutised kaitseklaasid.


Millised meetmed on lennujaam viiruse tõkestamiseks kasutusele võtnud?


• Lennujaamas on reisijatele ja töötajatele välja pandud desinfitseerimisvahendid erinevates terminali osades. Kõiki üldkasutatavaid pindasid (ukselingid, käepidemed, letid, tualetid jne) puhastatakse ja desinfitseeritakse tavapärasest tihedamini.

• Vähenenud nõudluse tõttu on lennujaama Äriklassi Lounge ja VIP-teenus suletud kuni olukorra normaliseerumiseni.

• Reisijate ja töötajate tervise kaitseks paigaldatakse info-, check-in ja Lost & Found töökohtadele klaasseinad.


Kas lennujaamas on kättesaadavad desinfitseerimisvahendid?


Tallinna Lennujaama territooriumile on veebruari lõpust paigutatud täiendav hulgal desinfitseerimisvahendeid nii töötajatele kui ka reisijatele. Lisaks sellele on terminalis mitmel pool kättesaadavad ka terviseameti infomaterjalid ning saabuva pagasi alal toimub termokaamerate pildi monitoorimine ning soovijatele viiakse kohapeal läbi tervisenõustamine.


Soovitame nii töötajatel kui ka reisijatel meeles pidada järgmist:


• Kuna haiguse levikuks on oluline lähikontakt, siis on soovituslik hoida võimalusel 1,5-2 meetrist distantsi. Võimalusel väldi ühistransporti, lifte, rahvarikkaid kogunemisi ja muid olukordi, kus lähikokkupuude teiste inimestega on paratamatu.

• Haigestumine on paremini ennetatav hügieeniga. Pese käsi vähemalt 20 sekundit, võimaluse puudumisel kasuta desinfitseerimisvahendit. Väldi käega näo puudutamist, vajadusel pese enne seda käsi. Köhides ja aevastades kasuta pabertaskurätti, mille viska pärast kasutamist ära. Kui pabertaskurätti kaasas pole, siis köhi/aevasta varrukasse.

• Kui oled haige või tunned end halvasti on mõistlik jääda koju ning end terveks ravida. Kui võimalik räägi oma juhiga läbi ning asu tööle kodukontorisse.

• Juhul, kui oled tulnud reisilt või oled kokku puutunud koroonahaigega, tuleb jääda kaheks nädalaks kodusesse karantiini. Vaid nii saame tõkestada viiruse levikut ning kaitsta teisi.

KOMMENTAARID

(nimi)


 

huvitav etendus oli

Ettevõttest | Kontaktid | Autoriõigused | Professionaalidele
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.615031sec.