Baltimaade parim sommeljee on Raimonds Tomsons Lätist

28. augusti hilisõhtul pärjati Tallinnas toimunud Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix juubeliturniiril Baltimaade parima sommeljee tiitliga Raimonds Tomsons Lätist. Vaatemängulises finaalis saavutas teise koha Kaspars Reitups Lätist ja kolmandaks tuli Kristjan Markii Eestist. Noorsommeljee tiitli saavutas Ketri Leis Eestist. Publiku eripreemia pälvis võitja Raimonds Tomsons.

"Võit läks õigesse kohta, Raimondsi vahetu esinemine ja erialased teadmised tõid talle kindla esikoha. Võistlejate tase oli väga kõrge, mida näitas ka nende kiire kohanemine uudse ja neile üllatusena tulnud finaali ülesehitusega, kus uue väljakutsena tuli mitme ülesande sooritamisel teenindada õhtusöögil osalenud laudkondi ja suhelda publikuga," ütles žürii esimees ja AS Liviko kvaliteetveinide tootejuht Urvo Ugandi, kes pälvis kümne aasta eest esimesel Vana Tallinn Grand Prix’l Baltimaade parima sommeljee tiitli.

"Julgen öelda, et kümne aastaga on teeninduse tase kõigis Balti riikides tohutult arenenud. Inimeste teadlikkus sommeljee asendamatust rollist restoranis on kasvanud ja selle teadmisi ning oskusi nõudva töö vilju naudivad tuhanded restoranikülastajad nii Eestis, Lätis kui ka Leedus. Liviko kui joogikultuuri edendaja ja võistluse korraldaja teadvustab sommeljeekultuuri tähtsust ja peab vajalikuks Vana Tallinn GP traditsiooni jätkamist selle nimel, et inimeste toidu- ja joogikogemustest saaksid elamused," ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix juubeliturniiri peaauhinnaks on AS Liviko välja pannud erialase reisi Hongkongi, kus võitjal avaneb võimalus pealtvaatajana saada osa Aasia-Okeaania parima sommeljee võistlusest.

Neljapäeval toimunud eelvoorus näitasid võistlejad oma erialaseid teadmisi nii kirjalikus testis kui ka mitmeid praktilisi ülesandeid sooritades. Juubeliturniiri vaatemängulises finaalis soovitasid neli parimat sommeljeed pidulikul õhtusöögil osalenud külalistele õhtusöögiks valitud roogade kõrvale sobivat veini. Lisaks võistlesid finalistid vahuveini serveerimisel, punase veini dekanteerimisel ja serveerimisel ning kiirküsimuste voorus. Juubeliturniiri finaal toimus restoranis Tuljak, õhtusöögi erimenüü koostas peakokk Tõnis Siigur.

Vana Tallinn Grand Prix’l võistlesid Eestist kohvik-restorani Lyon’i peasommeljee Kristjan Markii, kes on võistluse 2010. aasta võitja ning on kõigil kümnel korral jõudnud ka finaali, Liviko HoReCa müügiesindaja, 2014. aastal Eesti parima sommeljee tiitliga pärjatud Karel Veski, restoran Dominic’i sommeljee Aron Rahu ja restorani Leib Resto ja Aed sommeljee Ketri Leis.

Lätist võistlesid eelmise aasta Vana Tallinn Grand Prix võitja, restorani Vincents sommeljee Kaspars Reitups. Samuti ka 2007. ja 2008. aasta võitja, restorani Vincents peasommeljee Raimonds Tomsons ja 2013. aasta võitja, Noble Wine’i brändijuht-konsultant Ronalds Pētersons ning Vina Studija peasommeljee Agnese Meiersone.

Leedust võistlesid Boff steakhouse’i sommeljee Artūras Vasilionok, sommeljee Ada Sakalauskaitė, Kempinski Hotel Cathedral Square’i restorani sommeljee, toitlustusjuht ning ühtlasi Leedu parima sommeljee tiitlit hoidev Narimantas Miežys.

Nii valdkonna edendamiseks kui ka alustavate sommeljeede inspireerimiseks ja neile rahvusvahelise erialase kogemuse pakkumiseks on tänavu esmakordselt Vana Tallinn Grand Prix’le kutsutud võistlema noorsommeljeed vanuses kuni 27 aastat.

Rahvusvahelise žürii esimees on sommeljee ja AS Liviko kvaliteetveinide tootejuht Urvo Ugandi, kes pälvis kümne aasta eest esimesel Vana Tallinn Grand Prix’l Baltimaade parima sommeljee tiitli. Žüriisse kuuluvad Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristel Nõmmik, Läti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Janis Kalkis, Leedu Sommeljeede Assotsiatsiooni president Arunas Starkus, Poola Sommeljeede Assotsiatsiooni president Piotr Kamecki, kahekordne Vana Tallinn Grand Prix võitja Kristjan Peäske, koolitaja ja 2011. aastal Vana Tallinn Grand Prix’l teise koha saavutanud Liora Levi Norrast ning Liviko sommeljee ja veiniekspert Lätist Aigars Lukstins.

Traditsiooniline Baltimaade parima sommeljee valimine sai oma nime legendaarse, Eesti kõige populaarsema likööri Vana Tallinna järgi. AS Liviko korraldab Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix’d koostöös Eesti, Läti ja Leedu Sommeljeede Assotsiatsioonidega alates 2006. aastast.

KOMMENTAARID

(nimi)


 

huvitav etendus oli

Ettevõttest | Kontaktid | Autoriõigused | Professionaalidele
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44020605sec.