Vabaõhumuuseumi Jõuluküla kutsub pühadeks valmistuma

Jõuluküla koordinaatori Liia Kanemägi sõnul on tegemist omamoodi võlumaaga, kus erinevad toredad lood pajatavad headusest, hoolimisest, aga ka jõuluimedest inimeste ümber ning nende hingedes.

„See ehtne jõulutunne, mis meile kõigile lapsepõlvest tuttav, kipub moodsal ajal kaugeks jääma. Kurdame ostukampaaniate ja lumepuuduse üle, kuid õige meeleolu tuleb otsida enda seest. Jõulukülas leiab selleks hulganisti ideid ja vihjeid, aga ka ainulaadset atmosfääri,“ rääkis Kanemägi.

Põnevaid tegemisi ja elamusi jagub Jõulukülas igasse päeva kella 11–16. Pulga talumajas näeb jõuka pere jõuluettevalmistusi, Nuki talus aga peletab vaene saunik üksildust jõulujutu lugemisega. Kuie koolis tuuakse tuppa kuusk, toimuvad jõulunäitemängu proovid ning valmistutakse mõisaproua iga-aastaseks jõuluaegseks külaskäiguks.

Köstriasemel kohtab maskeeritud tegelasi, Härjapeal küpsetatakse piparkooke ja volditakse kingipakke, Pulga suveköögi juures keeb kuum turgutav taimetee, sepikojas valatakse õnnetina, Hääs äris meisterdatakse jõuluingleid. Sepa talus valmistub õigeusu preester oma perega esimesteks jõuludeks uues elupaigas. Auväärses Sutlepa kabelis astuvad laupäeval ja pühapäeval üles erinevad koorid.

Jõulueelsel hardushetkel kõneleb õpetaja Toomas Paul. Avatud on jõuluturg ja jõulupostkontor. Sassi-Jaani talus avaneb iga päev kella 15–17 kordumatu võimalus näha rehemaja rookatusel lahti rullumas „Alguse ja lõputa lugu“ – heli- ja videoinstallatsiooni, mille autoriteks Liisi Reitalu ja Kulno Malva.

Jõulude eel on Eesti vabaõhumuusemi ja kirjastuse Grenader koostöös valminud kaks uut raamatut. Rahvakalendri tähtpäevade teemalist taskuraamatute sarja jätkab raamat „Jõulud“.

See väike raamatuke tutvustab Eesti talurahva vanemaid ja uuemaid jõulukombeid, millest osa on meile tuttav praegugi, kuid osa ka kaugeks jäänud. Siit leiab ka toiduretsepte, regivärsilisi jõululaulusid ja meisterdamisnippe. Raamatu koostajateks on Maret Tamjärv ja Vivian Siirman. Samas seerias on varem ilmunud raamatud „Vastlapäev“ ja „Jaanipäev“.

Uue värvimisraamatu „Jõulud“ pildid ja väikesed jutud räägivad sellest, kuidas talurahvas vanasti külades jõulupühi tähistas. Pildid on joonistanud Marike Laht, tekstid kirjutas Maret Tamjärv. Raamat sobib suurepäraselt jõulukingituseks nii väiksemale lapsele kui ka algkooli õpilasele.

Eesti vabaõhumuuseumi raamatuid saab osta muuseumi käsitööpoest.

KOMMENTAARID

(nimi)


 

huvitav etendus oli

Ettevõttest | Kontaktid | Autoriõigused | Professionaalidele
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.92927217sec.